Wat is EMDR?

Ooit gehoord van EMDR? Het staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een bijzonder effectieve behandelmethode om diverse trauma's te verwerken en je emotioneel beter te voelen. In deze blogpost vertel ik je over hoe EMDR werkt.

EMDR: voor welke trauma’s?

Wanneer je iets ingrijpends meemaakt, kun je vastlopen in het verwerken ervan. Je kunt last hebben van vervelende, terugkerende gedachten en klachten ontwikkelen zoals slaapproblemen, somberheid, angst en paniek of concentratieproblemen.

 

EMDR is een effectieve behandelmethode voor het verwerken van traumatische ervaringen na ingrijpende gebeurtenissen. 

EMDR kan ingezet worden bij diverse situaties, zoals:

  • Mishandeling of getuige zijn van geweld
  • Een (verkeers)ongeluk of letsel
  • Heftige bevallingen
  • Ernstige ziekte
  • (Seksueel) misbruik, aanranding of verkrachting
  • Oorlogssituatie
  • Het verlies van een dierbare 

Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR-sessie vraag ik je om aan de traumatische gebeurtenis te denken. Zodra je deze herinnering in je werkgeheugen hebt, vraag ik je om mijn vingers of een lampje van links naar rechts te volgen terwijl je de herinnering blijft vasthouden. Jouw oogbeweging zorgt ervoor dat je werkgeheugen vol raakt en dit helpt de emotionele lading van de herinnering te verminderen.

 

Effecten van EMDR

  • Minder last van je trauma: EMDR helpt je om nare herinneringen minder vervelend te maken, zodat je er minder last van hebt
  • Minder angst en verdriet: als je je vaak bang of verdrietig voelt, kan EMDR je helpen om je beter te voelen
  • Meer zelfvertrouwen: door nare gedachten weg te nemen, kun je je zelfvertrouwen terugkrijgen
  • Fijner voelen: veel mensen voelen zich beter in hun dagelijks leven en in hun relaties na EMDR 
  • Snel resultaat: het fijne is dat je vaak al na een paar sessies verschil merkt


Tijdens en na de EMDR-behandeling

Tijdens de eerste sessie(s) kan het uitdagend en spannend voor je zijn om opnieuw de gebeurtenis voor je te halen en vast te houden. Na verloop van tijd zal deze intensiteit afnemen, dat is effect van EMDR. 

 

Na een sessie gaan jouw lichaam en geest nog een tijdje door met verwerken. Je kunt een gevoel van opluchting ervaren, maar soms kunnen er ook nieuwe, opkomende beelden of gevoelens zijn die overweldigend kunnen zijn. Het is normaal om je na een sessie vermoeid te voelen, omdat je brein hard heeft gewerkt. Dit is een normaal effect en houdt meestal maar een paar dagen aan. Als je je zorgen maakt over deze ervaring, aarzel dan niet om dit met mij te bespreken. We kunnen samen kijken naar wat je doormaakt en hoe je je het beste kunt voelen.


Heb je last van nare herinneringen?

Voel je je vaak bang of verdrietig, dan kan ik je met EMDR-therapie helpen om jouw emotioneel welzijn te herstellen. EMDR kan je helpen om je beter te voelen en weer volop van het leven te genieten. Aarzel niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we bespreken hoe deze therapie jou kan ondersteunen.