Coachen met een hond

 

In ons gezin zijn altijd honden aanwezig geweest. Hun aanwezigheid heeft door de jaren veel voor onze eigen kinderen betekend en dit heeft ertoe geleid dat ik in 2018 een aanvullende opleiding heb gedaan om te leren coachen samen met een hond aan de AAI (Animal Assisted Intervention) academie van Kwispelkracht. Hier heb ik geleerd om mijn hond verantwoord in te kunnen zetten als co-coach tijdens de sessies; waarbij veiligheid, betrouwbaarheid en dierenwelzijn uitgebreid aan bod kwamen.

Tijdens de opleiding bleek een klein hondje zeker een aanvulling met het coachen. Een hond aanwezig tijdens de coaching werkt ontwapenend en ontspannend, zelfs pubers gaan op hun knieën.

 

Werken met een hond heeft veel voordelen:

- vaak lekker buiten bezig zijn

- lichaamstaal is belangrijk

- positiever zelfbeeld ontwikkelen

- plezier en humor tijdens het coachen

- laagdrempelig en speels

- een hond is eerlijk in zijn reactie, een hond be- of veroordeelt niet


 

Tante Bep en ik waren een team. Helaas is er een abrupt en veel te vroeg eind gekomen aan onze samenwerking. Na deze positieve en fijne ervaring om te coachen met een hond, heb ik besloten om weer een hondje te nemen en om haar gezelschap te houden kwam er nog een pup bij. Het zal in de nabije toekomst duidelijk moeten worden of deze 2 'dames' net zo geschikt zijn voor de titel 'co-coach' als hun voorgangster.  

Graag wil ik jullie dan ook voorstellen aan Juffrouw Janszen en Lola. Het zal nog wel even duren voordat de dames ingezet kunnen worden, maar ze zullen vaak aanwezig zijn; om te wennen aan het bezoek, de aandacht, maar ook om te leren erbij te zijn en daarbij op hun plaats te blijven en verder niets te hoeven.

 

 

 

Juffrouw Janszen

geboren mei 2020

 

 

 

Lola

geboren september 2022

 

 

 

Tante Bep

september 2015 -juli 2020